ПОРАДИ ПСИХОЛОГА

ПОРАДИ ПСИХОЛОГА
Через виклики війни цьогорічні зимові свята можуть не приносити нам звичної радості. Натомість ми можемо відчувати смуток, втому, самотність та провину.
Що робити з цими почуттям? Пояснює психотерапевтка Злата Гнатюк для Wonderzine.
🤷🏻‍♀️ Святкувати чи ні?
Прислухайтеся до себе. Не намагайтеся відповідати чиїмось очікуванням. Пам’ятайте, що це нормально не відзначати свята, якщо вам не хочеться робити цього. Якщо ж ви вагаєтеся, спробуйте піти на святкування, але не змушуйте себе зображати радість та не силуйте досидіти до кінця вечора.
🤷🏻‍♀️ Чи маємо ми право радіти?
Часто людей мучить почуття провини за те, що вони можуть відзначати свята з близькими, поки багато українців не мають такої можливості. Фахівці говорять, що люди, які заборонили собі будь-яку радість,почуваються значно гірше, аніж ті, хто докладає зусиль, щоби попри все насолоджуватися життям. Пам‘ятайте, що ваше почуття провини не допоможе людям, яким зараз складно.
🤷🏻‍♀️ Як бути, якщо рідні далеко?
Коли людина опиняється на новому місці, у нових обставинах, вона часто спирається на свої звички і традиції. Це дає змогу тримати зв’язок зі своєю країною та сім’єю. Згадайте свої сімейні традиції та відтворіть їх, навіть якщо поруч немає всіх близьких. Якщо ж у вас не було ритуалів і традицій, спробуйте створити їх самі.
🤷🏻‍♀️ Де знайти сенси під час святкувань?
Зимові свята – це про добро, єднання та чуйність. Можливо, ви знайдете для себе нові смисли свят саме в допомозі іншим, наприклад, військовим, людям з окупованих територій та вимушеним переселенцям. Якщо ж у вас є знайомі у війську, не забудьте зателефонувати чи написати їм, навіть якщо вони не відповідають.
💌 А як ви плануєте провести свята цьогоріч? Діліться в коментарях.
Поширити: